Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Field Lab II

Het is niet de beste tijd van het jaar om een Field Lab in te richten, maar allez, als je panelen over hebt dan kan je er beter iets mee doen. Het eerste Field Lab werd feestelijk geopend op 23 maart van dit jaar en weer afgebroken op 1 oktober jl. Dat Field lab was een leuk en succescol project, dus waarom niet Field Lab II ?

Wat wil het geval: mijn woning is in groot onderhoud, dat wil zeggen er gebeurt van alles, en een van de minder leuke ontdekkingen was dat  de dakkapel dringend aan een nieuwe laag dakbedekking toe was. Op die dakkapel staan al 20 jaar de panelen die op het plaatje zijn te zien: twee 120 Wp MSX panelen. Elk ervan zette oorspronkelijk een Mastervolt Soladin 120 microomvormer aan het werk. Die omvormertjes zijn twee jaar geleden vervangen door een Steca 300 en dat werkte perfect. Ze hebben samen 3.915,2 kWh op de teller gezet.

Nu staan de MSXen noodgedwongen op de grond, en wat mij bezig houdt is de vraag: deze panelen straks terug sjouwen, de dakkapel op, of daar meteen een of twee grote, nieuwe, krachtige panelen neerleggen. Het is het dalseizoen, dus ik kan er een paar nachten over piekeren. Intussen staan de oude paneeltjes keurig op de grond, op de plek van het eerste Field Lab, en ze produceren!

Overigens blijkt die dakkapel ‘maar’ 3 cm isolatiemateriaal te hebben, aangebracht in 1997. Daar gaan we een paar centimetertjes aan toevoegen. Een typisch voorbeeld van “elk nadeel heb zijn voordeel”.