Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Kosten en baten

Zonnepanelen kosten behoorlijk wat geld. U krijgt er een lagere elektriciteitsrekening voor terug.

In de plaatjes ziet u het volgende.

jaarverbruik_zonder_zonnepanelenRood geeft een typisch traditioneel elektriciteitsverbruik weer. In de wintermaanden verbruikt het huishouden meer stroom dan in de zomer. Het verbruik schommelt tussen 150 en 350 kWh per maand.

 

jaarverbruik_met_zonnepanelenGeel geeft het netto verbruik van hetzelfde huishouden aan indien er een zonnestroomsysteem op het dak ligt van pakweg 2.500 Wp. In de maanden april t/m juli wordt per saldo negatief verbruikt, dus er wordt veel meer door de panelen geproduceerd dan dat het huishouden verbruikt! In de herfst en winter wordt dat overschot weer ingehaald. Op jaarbasis is het elektriciteitsverbruik drastisch lager.

Salderen is het aftrekken van de stroomproductie door zonnepanelen van de stroomconsumptie door apparaten in uw huishouden. U mag als particulier ongelimiteerd zonnestroom terugleveren aan het net tegen hetzelfde tarief als u betaalt bij afname van stroom (ca 22 cent in 2017). Hierdoor wordt uw elektriciteitsrekening een stuk lager.
Produceert u op jaarbasis meer zonnestroom dan u zelf verbruikt, dan verdwijnt het overschot in het elektriciteitsnet en bent u een neggie, ofwel een energiepluspersoon. Bij sommige energieleveranciesr krijgt u een leuke vergoeding voor neggie-stroom.

Let op: de salderingsregeling is onze gierige minister van Economische Zaken een doorn in het oog. Hij derft namelijk energiebelasting. Hierom vindt hij zonnepaneelbezitters iets weg hebben van belastingontwijkers. Hij zint al lang op maatregelen. In ieder geval zit u vanwege een uitspraak in de Tweede Kamer tot 2023 min of meer veilig, maar daarna wil de minister aan de regeling gaan knoeien. In zijn voordeel welteverstaan. Hiervoor is hij hard bezig de slimme meter uit te rollen. Weten is immer meten, dat weet die slimme minister drommels goed.