Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Frame of bak

U kunt panelen op veel manieren bevestigen. Bij de meeste huiseigenaren liggen de panelen op het dak. Er zijn schuine en platte daken. Bij elk van deze situaties is er een passende soort bevestiging. Op deze pagnina hebben we het over plaatsing op een plat dak, bijvoorbeeld schuur, aanbouw, dakkapel of garage.

De gemakkelijkste manier van doe-het-zelf PV panelen plaatsen is door middel van consoles (kunststof bakken) waarop met 4 boutjes een zonnestroompaneel wordt gemonteerd. In de de console past een hoeveelheid ballast,  want wegwaaien mag zo’n paneel niet. Het geheel wordt op een vlak dak opgebouwd, bijvoorbeeld dat van een dakkapel, een berging of  garage. Ik ken iemand die een console met PV-paneel op het balkon van zijn flat heeft staan. Gewoon op de grond kan ook.

Zelfmontage

bak_op_dak_01Als u zonnestroompanelen koopt voor zelfmontage en plaatsing op het dak van uw huis, dan krijgt u er vaak een bak bij (de console), gemaakt van recycled kunststof. Deze bak dient om het paneel in de goede stand en heel gemakkelijk op een plat dak neer te zetten. In de bak moet ballast (stoeptegels, grind, oude bakstenen) om te voorkomen dat tijdens een storm het paneel met bak en al van uw dak wordt geblazen. Voor mijn eigen bakjes op de achterdakkapel ben ik op de fiets allerlei containers in de buurt met bouwafval langsgegaan om puin te verzamelen, want nieuwe stoeptegels kopen om duurzame energie op te wekken, nee dat paste niet! Recycled puin als ballast dus.

bak_op_dak_02Voor de foto heb ik de bak met los er op het paneel even in de tuin in elkaar gezet, maar uiteindelijk ging de bak op de dakkapel, ballast werd op het gemakje naar boven gezeuld (bij elkaar 70 kg per bak, Leiden ligt immers dicht bij de kust en het kan hier stevig spoken) en in de bak gestapeld. Daarna werd het paneel met boutjes op de bak gemonteerd en werden de gelijkstroomkabels door het dakbeschot naar binnen getrokken. Vervolgens was het afmonteren maar. Ervaring leert dat omvormers altijd binnenshuis moeten hangen op een goed geventileerde plek (vanwege koeling, want ze worden warm), want dan hoef je niet het dak op als je de omvormers ervan verdenkt stuk te zijn).

bak_op_dak_03Kijk, daar staat ie op de dakkapel: bak, paneel, kabels. De gelijkstroomkabels liggen in PVC buizen met een omgekeerde dakpan voor extra bescherming. Let op dat kabels niet in het water liggen. Let op dat ze droog blijven.

Naast systemen met consoles bestaan er ook systemen op metalen steunen of rekken, en er zijn systemen waarmee u zelf uw panelen op een pannendak kunt bevestigen. Omvormers zijn er in allerlei soorten en maten.