Sinds 1 juni 2024 draait bij mij een QSilence all-electric warmtepomp met PVT als bron. We zijn van het gas af!
Bij een PVT warmtepomp is de bron een serie gekoppelde, dunne, passieve warmtewisselaars onder de zonnepanelen. De Qube (warmtepomp) heeft twee circuits: het gewone cv-circuit waarin warm water naar de vloerverwarming en radiatoren gaat en afgekoeld water retour komt. Het andere circuit is de warmtewisselaar waarin het omgekeerde gebeurt: koel transportmiddel gaat naar buiten en komt 2 graden opgewarmd retour.
Er liggen bij mij 10 warmtewisselaarpanelen op het dak (gecamoufleerd met zonnepanelen): zes aan de straatkant en vier aan de tuinkant. De Qube (warmtepomp) is een 8 kW exemplaar. Het opslagvat (200 liter) is voor warm tapwater.
De voordelen van PVT zijn de volgende:
plaatje hierboven: display op de warmtepomp met waardevolle gegevens
plaatje hieronder: display van de warmtepomp: primitief, zelfgebouwd
eigen grafische display cv-temperaturen
Opvallend is dat bij temperaturen rond het vriespunt, zeker als het mistig of erg vochtig is, de zonnepanelen ‘bevriezen’ dwz. wit uitslaan door rijp en ijsvorming. In tegenstelling tot de buitenunit van een lucht/water systeem is er geen ontdooicyclus; de PVT panelen blijven gewoon doorwerken. Je zien onder zulke omstandigheden wel dat de COP een behoorlijke duikeling maakt (naar COP=2), en het stroomverbruik gaat tegelijk fors omhoog.
18 februari 2025. Opname ochtend na stevige nachtvorst. Goed is het verschil te zien tussen zonnepanelen waar geen warmtewisselaar onder zit (nrs 1,2) en de panelen met warmtewisselaar (3 t/m 8). De PVT panelen hebben warmte uit de vrieskoude buitenlucht gehaald waardoor vocht uit de buitenlucht is neergeslagen op de panelen en in ijs veranderd. Let op: bij PVT is er geen ontdooicyclus; de panelen werken 24/7 !
Al dat ijs is een vreemd gezicht maar het laat goed zien dat er veel warmte uit de lucht is gehaald. Al die warmte is afgegeven aan de woning, door de vloerverwarming en lage-temperatuur radiatoren,
Buurman (gele pijl) heeft zonnepanelen van precies dezelfde fabrikant als de mijne, maar hij heeft gewone centrale verwarming. Geen warmtewisselaars = geen ijsvorming.
Bang voor hoog stroomverbruik? Download Rapport Netimpact woningen met een warmtepomp (RVO)