Netbeheerder Enexis komt met het voorstel dat mensen die veel stroom gebruiken in de spitsuren meer gaan betalen. Een soort spitsheffing. Als reden wordt opgevoerd dat het niet eerlijk is dat mensen met warmtepompen en elektrische auto’s op dit moment evenveel voor hun aansluiting betalen dan mensen zonder dat soort spullen.
We kennen al zoiets van de energieleveranciers: terugleverboetes als je teveel stroom teruglevert, op het terugleverspitsuur. Ook gebracht als sociale maatregel
Tel 1 op bij 2 en je hebt een heffing op stroomverbruik plus een heffing op stroomconsumptie. Dubbel op dus als je een warmtepomp en zonnepanelen hebt. En de subsidies op warmtepompen zijn aan erosie onderhevig. Salderen van zonnestroom wordt van overheidswege afgeschaft.
In zo’n guur klimaat, waarom zou je in hemelsnaam nog verduurzamen? Zoveel freaks zijn er niet die hun huis verduurzamen vanwege ‘het klimaat’. Voor vermeden CO2 emissie krijg je niks. En als elke euro die je verdient aan dubbele ramen en tochsttrips verdwijnt in de gulzige facturen van de dames en heren netbeheerders en energieleveranciers, waarom zou je dan nog een poot uitsteken?
Ik herinner me dat de netbeheerder rond 2000 het ‘capaciteitstarief’ invoerde, ofwel iedere klant betaalt evenveel ongeacht hoeveelheid stroomafname (residentiĆ«le zonnepanelen met teruglevering bestonden nog maar pas). Dat was indertijd eerlijker: gelijke koppen. Nu willen we weer een stapje terug doen, gewoon om de klanten te rippen. O, o wat zit het net vol: dat hebben de consumenten dus op hun geweten. Noch netbeheerders, noch energieleveranciers zijn socioculturele liefdadigheidsinstellingen, gewoon zakelijke partners. Geen gelul graag, maar betrouwbare stroom!
Bericht in het AD: Netbeheerders pleiten voor hogere kosten bij stroomverbruik op drukke momenten