Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Ouwe jongens krentenbrood? -1

In NRC stond een stukje dat a.s. vrijdag het rapport uitkomt van Amentum over de haalbaarheid van twee nieuwe kerncentrales in Borssele. Eigenlijk heb ik het vermoeden dat met de huidige bewindslieden de uitslag al bij voorbaat vaststaat: Ja, mits. Natuurlijk kan je twee kerncentrales bouwen, of vier, of zes plus een kweekreactor, zoals 50 jaar gelden de toenmalige minister van Economische Zaken, Lubbers, dat wilde. En we weten wat er van Lubbers’ wilde dromen terecht is gekomen: een pretpark op de plaats waar de kweekeractor had moeten kweken.

En er is het nodige veranderd in 50 jaar (al wil men daar in Den Haag niks van weten). Allereerst is kernenergie waanzinnig duur geworden. Dat komt door incidenten in de centrales van Harrisburg (1979), Tsjernobyl (1986) en Fukusjima (2011) (afgezien van wat akkefietjes elders en het met drones bedreigen dan wel beschadigen van kernreactoren in Oekraïne). Men kan dus stellen dat kernsplijting van uranium een risicovolle techniek is, om het netjes te zeggen. De veiligheidseisen van nu zijn zijn veel strenger dan toen, en dat vertaalt zich in kosten, kosten en nog meer kosten. In de tweede plaats is kernenergie niet bepaald innovatief. Het is stokoude, gecentraliseerde technologie: op grote schaal hitte produceren, stoomturbines aandrijven, stroom maken, that’s it. Jaren-’50 techniek uit de vorige eeuw, de tijd van Elvis Presley, van 8-cilinder Cadillac’s met vleugelstaarten en van kernenergie “too cheap to meter“. Laten we zeggen: dreamtime. Ten derde is er windenergie. Tegenstanders van windenergie kunnen beweren dat windturbines lelijk zijn, het landschap bederven, vogels doodmeppen en zo voort, maar kosteneffectief is windenergie zeer zeker. Ten vierde is er zonne-energie. Vandaag rond het middaguur alweer 19 gigawatt aan productiecapaciteit. Nul (0) gigawatt in de nacht. Nederland draait vandaag overdag op zonne-energie. Een kerncentrale zou dan moeten stilstaan en dat kan en mag een kerncentrale niet, alleen al uit kostenoverwegingen. Zonne-energie spoort gewoon niet met het kernenergieverhaal. En zonne-energie is spotgoedkoop en zonder veel gevaar (nou ja, de brand in Dongen waarbij een groot aantal zonnepanelen de lucht in ging en tot 18 kilometer ver als fallout in fragmenten naar beneden kwam was niet echt leuk, maar in ieder geval was er geen zwaar radioactief materiaal bij betrokken). Spotprijzen zijn negatief.

Kortom: je kan best een kerncentrale bouwen, en liefst met andermans geld (bijvoorbeeld belastinggeld), maar het heeft zijn prijs. Ik ben in ieder geval radicaal tegen, want de stroom die mijn zonnepaneeltjes leveren wordt teruggeleverd, en straks gaat het de thuisbatterij in om ’s nachts te worden verbruikt door de warmtepomp. No nukes necessary!

bericht in NRC Voorkennis, 12 mei 2025 (achter betaalmuur) over Nieuwe Kerncentrales