Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Omvormers tijdje afschakelen?

Zonnepanelen genoeg! Dat is het narratief van het moment. Iedereen moet dat van media en influencers geloven. De hele installatiewereld zou gedompeld zijn in treurnis en droefheid omdat niemand nog zonnepanelen bestelt. En het kan kennelijk nog erger: er zijn goeroes die beweren dat je zonnepanelen beter kan uitzetten bij negatieve energieprijzen.

Dat is raar.

Ten eerste omdat je zonnepanelen niet kan uitzetten. Die dingen bouwen spanning op zodra het licht is. Dat heet ‘open-klemspanning’. Kan je zelf meten met een multimeter. De enige manier om een zonnepaneel uit te schakelen is met een paar rake forse klappen met een bijl. Einde oefening, eenmalige handeling. De omvormer is een heel andere zaak. Dat is een apparaat. Apparaten kan je gewoonlijk aan en uit zetten. Als je de omvormer uit zet doet wordt er geen wisselspanning meer aan je thuisnetwerk afgeleverd en komt alle stroom die je nodig hebt van de energieleverancier, via de meterkast.

Ten tweede omdat ik nog nooit negatieve energieprijzen heb gezien op de facturen van mijn energieleverancier. Ik, en met mij de meeste huishoudens, heb een vast leveringscontract en betaal me dus scheel aan stroom van de energieleverancier. Dat komt door de absurd hoge energiebelasting. Wat doe ik dus: zonnepaneeltjes lekker laten draaien, scheelt mij veel stroom van de energieleverancier en dus ook lekker veel energiebelasting. Ik ontduik belasting op deze manier, vindt de minister van Financiēn. Maar dat is bekende ouwe koek.

Een klein deel van de Nederlandse huishoudens heeft een variabel stroomcontract: de prijs van stroom wisselt gedurende de dag en volgt energieprijzen op de day-ahead markt. In die gevallen is het wellicht aardig om eens te denken aan hoe men met stroom omgaat en hoe men vraag en aanbod (van eigen zonnestroom, thuisbatterij, EV) met elkaar in evenwicht brengt. Er zijn mensen die dat leuk vinden en die naast het aanschaffen van thuisbatterijen zelfs bereid zijn om de eigen omvormer zo nu en dan uit te schakelen. Best wel aardig, en misschien doe we dat allemaal over 10 jaar. Lees zelf.

Zonnepanelen uitzetten bij negatieve energieprijzen: de ultieme gids