Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Je zal maar zonnepaneelinstallateur zijn

Installateurs die gespecialiseerd zijn in het installeren van zonnepanelen bij particulieren hebben het zwaar. Boom heeft plaats gemaakt voor bust. Nieuwe bestellingen uit de particuliere hoek zijn opgedroogd. “Voorlopig even pas op de plaats”, denkt jan-de-particulier. En gelijk heeft hij want hij volgt sowieso de waan van de dag, en die zegt dat ‘terugverdienen’ er niet mee bij is. De dames en heren politici in Den Haag hebben hand in hand met energieleveranciers en netbeheerders weer eens besloten om bezitters van zonnepanelen uit te melken dan wel uit te kleden. Zonnestroom moet pijn doen! Omgekeerd doen aandeeltjes Shell en Exxon het weer uitstekend.

So far so good. Eventjes de hand op de knip en wachten op betere tijden. De geschiedenis van zonnestroom in ons land is die van hardlopen en stilstaan. Nu verkeren we weer in een periode van stilstaan na twee jaren van jubelende glorie. Op het hoogtepunt van de hausse namen installateurs niet eens de telefoon op en sommige installateurs gedroegen zich nogal arrogant tegenover klanten.

Hopelijk gaat het met warmtepompen wat beter dan met zonnepanelen want voordat je een warmtepomp bestelt speelt berekening en planning veel meer een rol dan bij eenvoudig gooi-er-maar-op zonnepaneelwerk. Hoewel, ook hier hebben de Haagse hoofdlijnakkoorders een dodelijke trap uitgedeeld aan fabrikanten en installatiebranche. Er is een hoop schade aangericht en erger, door kiezersbedrog en jojo-beleid is het vertrouwen weg. Opnieuw is de overheid de immer onbetrouwbare factor.

De telegraaf: Noodkreet branche: ’Leveranciers zonnepanelen dreigen massaal om te vallen, orders hard omlaa