Bij het opschonen van mijn website kwam ik dit bericht tegen, gedateerd 29 april 2019:
Blijft warmtepomp betaalbaar bij afschaffen salderen?
Een partij die niet heel hard stond te juichen na de aankondiging van Wiebes dat het straks afgelopen is met salderen, zijn de installateurs van warmtepompen. Het is muisstil in die branche. Waarom juichen ze niet in koor mee met Holland Solar en andere zonne-installateurs?
Dank je de koekkoek!
Het enige model waarop een warmtepomp op dit moment financieel haalbaar is – of je moet een klimaatfreak zijn – is met behulp van zonnepanelen. De extra stroom die de warmtepomp in de winter verbruikt wordt in de zomer opgewekt door je forse zonnepaneelinstallatie. Dat is zelfs de bedoeling met een warmtepomp gecombineerd met een PV installatie. Het hele financiēle plaatje is gefundeerd op zomer-winter salderen.
Stel je hebt een efficiēnte 5 kWp PV installatie en een 8 kW elektrische lucht-water warmtepomp.
— met salderen
In de zomer wek je overschot op met je zonnepanelen. Op jaarbasis produceer je 4.500kWh waarvan er 1.500 achter de meter worden verbruikt. Blijven 3.000 kWh die terug het net in gaan (de spaarpot) om in de winter aan de warmtepomp te voeden. In het salderingsmodel werkt dat perfect. Velen maken er gebruik van.
— zonder salderen
In een situatie waarin salderen helemaal is afgeschaft krijg je voor die 3.000 kWh die terug het net in gaan (hooguit) 5 cent van je elektriciteitsleverancier. Dat is 150 euro.
In de winter koop je die stroom weer terug van de energieleverancier voor 22 cent, want salderen is passé. Dat is 3.000 x 22 cent is 660 euro.
Met andere woorden: deze particulier gaat bij afschaffen van de salderingsregel op jaarbasis sowieso 510 euro meer betalen. Aan wie? Aan de fiscus. Waarom? Omdat je duurzaam bezig bent. En het wordt nog veel erger als je nog meer panelen hebt.
Er wordt dus door onze wakkere minister flink geknaagd aan het zakenmodel voor exploitatie van een warmtepomp. De aanschafsubsidie is al niet zo geweldig, dus ik kan me goed voorstellen dat particulieren die op dit moment voor de keuze staan tussen vervanging van de cv ketel en aanschaf/installatie van een warmtepomp en veel zonnepanelen zich stevig achter hun oren krabben.
Vandaar de stilte in warmtepomp-installateursland?
Het is nu 2025 en die blogpost is nog steeds hardstikke actueel! Er is eigenlijk niks veranderd: het zakenmodel voor een warmtepomp is beroerd en wordt overigens no beroerder door het ellendige gedrag van energieleveranciers met hun terugleverboetes.
Als mevrouw de minister van Klimaat en Groene Groei nou eens ophoudt met excuses rondstrooien en duidelijkheid verschaft over een keiharde gegarandeerde terugleveringsprijs voor ingevoede kilowattuurtjes zonnestroom, gegarandeerd over een periode van 25 jaar, en een keihard verbod op terugleverheffingen en andere stiekeme winstverbeteraars van energieleveranciers, kijk dan wordt het verdienmodel van een full-electric warmtepomp en gasloos gaan weer enigszins aantrekkelijk voor Jan-de-woningeigenaar. Of de gasprijs moet exploderen. Hoopt onze minister daarop?