Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Hoe hard ga ik straks koelen?

Mijn zojuist geïnstalleerde, glanzend nieuwe warmtepomp kan niet alleen verwarmen, maar ook koelen! Dat laatste moet je wel heel voorzichtig doen met vloerverwarming, want komt de temperatuur van de vloer onder het dauwpunt, dan slaat condens neer op de vloer en wordt het een natte, gevaarlijke glijboel. Maar goed, koelen kan, en dan is het leuk om straks met heet weer te onderzoeken hoe goed je met een PVT systeem kan koelen. Met een COP van 4-5 is het stroomverbruik immers minimaal en bovendien moet ik van de energieleverancier mijn eigen zonnestroom zelf opeten voordat het via de meter de woning verlaat. Consumeren moet! Koelen dus.

Maar hoeveel koelen? Ik zag een advies voor Amerikanen van de Amerikaanse federale milieudienst: overdag 78 oF (25 oC), als je van huis bent 85 oF (29 oC) en als je slaapt 82 oF (28 oC). Voor Europeanen zijn dat acceptabele waarden, maar voor heel wat Amerikanen absoluut niet. Die zetten overdag de thermostaat liefst dag en nacht op 65 oF (18 oC). Samen met een slechte woningisolatie en airco’s met lage efficiency levert dat een enorm energieverbruik op. Men vreest blackouts. Toch stug de thermostaat op 65 oF houden en de feds de schuld van alles geven?

Bent u ook in ze zomer wel eens in de USA geweest? Als je een supermarkt binnenstapt loop je tegen een muur van kou op. Brr, die rare Ameraanse cultuur.