Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Enthousiast over thuisbatterij

Ik kreeg de volgende mail van een van de volgers van deze website. Duidelijk een aficonado van thuisbatterijen. Je zou zo zin krijgen er ook een aan te schaffen. Toch wel erg leuk!


Dag Floris, sinds een paar weken ben ik door de bocht.
Omdat vorig jaar de zonnepanelen sterk in prijs daalden heb ik ook het garage-dak voorzien van 8 panelen oost-west oriƫntatie. Dat betekent dat door het telkens wijzigen van de spelregels ik nog maar een paar centen ontvang voor mijn stroomoverschot. Daarom heb ik een 5 kWh Sessy batterij aangeschaft om een flink deel van mijn opgewekte stroom achter de meter te houden.
Sessy kan in verschillende modes werken. Ik ben voorlopig niet van plan om actief te worden op de onbalans markt, dus heb ik ‘m voorlopig ingesteld voor “0” op de meter. Dat houdt in dat de Sessy start met laden zodra ik meer dan ca. 50W over houd (teruglever). Meestal is de 5 kWh batterij, afhankelijk van gebruikelijk huisverbruik rond de middag vol.
Bij bewolking of weinig zon overdag zorgt de regeling voor zo min mogelijk huisverbruik (afname) via de meter.
Als je gebruik maakt van een dynamisch tarief, zou je bij weinig zon ook kunnen laden met ‘goedkope’ stroom. (Mode ECO). Afhankelijk van de bereikte lading kan de batterij ook overdag even bijspringen tot 1.7 kW.
Onder normale omstandigheden kan ik het avond- en nachtverbruik vrijwel geheel overbruggen. Op een regendag zoals vrijdag (16 aug), was de oplading maar 60% waarvan ook nog eens huisverbruik vanaf moest. Gevolg dat de batterij de volgende ochtend om 02.00 al leeg was. Dus vanaf dat moment liep er weer stroom door de meter. Overdag was het weer zonnig, dus rond 12.00u stond de lading weer op 100%.

Hier het plaatje van 16 augustus.. Rond 08.00 was de batterij praktisch leeg, (getrokken lijn) en door gebrek aan zon begon die maar langzaam te laden. De batterij probeert wel extra verbruik overdag te beperken (deukjes in de laadcurve) maar bereikt daardoor niet z’n volle capaciteit.

Het plaatje van zaterdag 17-08 laat zien dat rond 02.00 s ‘nachts de batterij al leeg was, dus kwam stroom weer via de meter. Rond 11.30 zie je even een ‘deukje’ in het opladen door een grootverbruiker in huis.

Meestal heb ik ruim voldoende zonnestroom voor het huisverbruik overdag en het opladen van de thuisbatterij. Pas zodra de batterij op 100% staat start bij overschot het terugleveren.

Gemiddeld huisverbruik 7 dagen voorafgaand aan de installatie thuisbatterij…. 3.8 kWh/ dag.

Gemiddeld huisverbruik de eerste 7 dagen na installatie thuisbatterijā€¦…0.74 kWh/ dag.

Een duidelijke daling van het huisverbruik en ook minder terugleveren! Het terugleveren is wat lastig te vergelijken door het verschil in zonuren voor en na installatie van de batterij.
Ik heb niet de illusie dat ik ‘m ooit terugverdien. Ik elk geval een ‘speeltje’ om kennis en ervaring mee op te doen. Eerst maar eens kijken hoe de rest van het jaar gaat uitpakken.
Een voorzichtige inschatting is dat ik ca. 1.000 kWh achter de meter kan houden.

Misschien helpt deze info wat bij het al dan niet kiezen van een thuisbatterij.

Groet uit het oosten, GV