Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Een jaar warmtepomp – PVT zonnepanelen

Mijn warmtepomp (WP) heeft 12 maanden gedraaid, dus is het tijd om de balans op te maken. En omdat de WP een PVT-systeem is, kijken we ook naar de productie van het PV gedeelte. Hier is alle data in een grafiek: geel is de PV opbrengst en blauw is de WP consumptie. De WP had in totaal 3.718 kWh nodig voor verwarming en warm water. De PV panelen produceerden 5.686 kWh, mede dankzij het buitengewoon zonnige voorjaar. Mooi! Bijna 2.000 kWh zonnestroom over voor eigen gebruik. Elektriciteit klotst langs de plinten.

Belangrijk zijn de punten A en B. A valt rond de eerste week van oktober en B in de laatste week van februari. In de periode tussen A en B, dus 5 maanden, draait de warmtepomp gedeeltelijk op stroom uit het net. In de zomermaanden levert het systeem (veel) terug aan het net. Dat laatste is leuk als je mag salderen, bedenkelijk als je dat niet mag.

Als er geen saldering meer zou zijn, wordt een thuisbattterij interessant. In de zomer haalt mijn huishouden per dag ca 5 kWh uit het net, in voor- en najaar kan dat oplopen tot  15-20 kWh per dag met teruglevering van nog steeds zo’n 15 kWh. Met andere woorden: met een 10 kWh thuisbatterij ben ik ruim bemeten om de zelfconsumptie vande WP een maand op te rekken. Verder kan ik mij gemakkelijk een airco permitteren voor de hete zomerdagen. Die airco draait dan op stroom die ik anders cadeau zou doen aan de energieleverancier.