Elf dagen geleden werd de BeeClear afgeleverd. Sindsdien draait het ding dapper mee in het thuis-wifi netwerk. Eigenlijk was installatie heel simpel: kabeltje naar de P1 poort van de slimme meter, voedingskabeltje en draaien maar. Aanmelding aan het thuis-wifi netwerk werd (hoeft niet, kan ook met een extra meegeleverd netwerkkabeltje) helemaal uitgevoerd via wifi.
De BeeClear presenteert via een keurige gebruikersinterface alle waarden die ertoe doen: momentane en historische waarden voor elektriciteit en gas. Elke keer als de slimme meter een datapakketje (telegram) stuurt ververst het scherm op het medium waar je op dat moment met de BeeClear communiceert: smartphone, tablet, laptop of pc. Je ziet dan: tijd, tariefsoort, import, export, en de geaccumuleerde verbruiks / teruglevergetallen. Als de slimme meter communiceert met de gasmeter zie je ook de actuele gasconsumptie.
Daarnaast kan je kiezen voor het zien van de dagelijkse getallen waarbij je het tijdvenster naar behoeven kan instellen. Dat is leuk voor als je geïnteresserd bent in het week- of maandverbruik.
Het bovenste plaatje is een screenshot van de actuele ontwikkeling van de stroomgetallen. Lichtblauw is wat BeeClear heel aardig met ‘levering’ aanduidt: levering AAN het openbare net ofwel export van zonnestroom minus eigen vebruik van dat moment. Geel is ‘verbruik’ ofwel de netto import van stroom VAN het openbare net. De BeeClear laat dus niet de productie van mijn zonnepanelen zien, dat kan hij niet omdat het apparaatje afhankelijk is van wat de slimme meter hem toefluistert. Vandaar dat ik naast het loggen met de BeeClear apart de bruto productie van mijn omvormers log. Die getallen gaan niet naar de slimme meter en de elektriciteitsleverancier kan ze niet zien.
Heel prettig is dat alle dataverkeer van de BeeClear achter de meter blijft. Dat is goed voor de privacy. Gegevens worden opgeslagen op een SD kaartje dat je eens per jaar moet legen om weer ruimte te maken voor alweer een jaar aan data. Uiteraard kan je je eigen gegevens downloaden en ergens veilig opslaan. Voor dat laatste gebruik ik een netwerk-geintegreerde schijf (NAS).
Voorlopige conclusie: bang for the buck. Ik krijg precies wat ik wil weten: actuele cijfers en afname/teruglevergetallen. Daar was het om te doen. Geen registratie op een website, geen stomme reclameboodschappen en geen abonnementen. Een beetje lullig aan het BeeClear kastje is dat er geen haakje, oogje of lipje aan zit om hem ergens aan op te hangen. Verder zitten de controle-ledjes IN de behuizing en moeten ze door het plastic heen schijnen. Daarom zie je alleen als het donker is dat ze branden. Op het onderste plaatje branden nummers 1,2 en 4 (ofwel: BeeClear functioneert normaal – je moet het maar weten).
zie ook : de BeeClear (12 oktober 2019)