Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

Af- en uitknijpen (2)

Het is dus goed raak bij Eneco en Greenchoice. In Radar werd vanavond de vloer werd aangeveegd met Greenchoice in het bijzonder vanwege ondoorzichtige praktijken, smokkelen met facturen, salderen op maandbasis, kortom bepaald een firma om als zonnepaneelbezitter de rug toe te keren.

Ik kreeg ook nog via e-mail het volgende commentaar op Af- en uitknijpen (1):

Beste Florisr, zojuist zie ik je bericht voorbij komen, mooi omschreven.

De commentaren op Tweakers zijn ook niet mals, zie bijvoorbeeld:
“Eneco bouwt dat zonnepark maar met 1 reden: geld verdienen. Dat zonnepark onttrekt ruimte/grond voor andere toepassingen. Misschien bij een windpark geen huizen, maar vee of lanbouwtoepassingen zijn prima realiseerbaar.

Met dat zonnepark zal op zonnige momenten het overschot aan stroom alleen maar toenemen, en de prijs per kWh dus afnemen; m.a.w. een voornaam argument wat Eneco (en andere energiemaatschappijen) gebruiken om particuliere opwekkers te belasten wordt bewust versterkt. En dat alles met een verhaal over eerlijk verdelen om in elk geval maar naar niet-opwekkers als “good guy” over te komen.

Vooropgesteld: ik weet ook wel dat de salderingsregeling onhoudbaar is. En ik zie de salderingsregeling niet als heilig. Maar een (groot) deel van de oorzaak van het overschot ligt juist bij de energiemaatschappijen zelf, en die zien de winst voor hun aandeelhouders in gevaar komen waardoor ze dit soort maatregelen gaan treffen. Omdat de overheid een stokje heeft gestoken voor hun gelobby gedragen ze zich in mijn ogen als een verongelijkt kind wat geen snoepje krijgt.

Dat, en in grote lijnen geldt dat voor Essent en Vattenfal precies zo. En laten die tezamen nu meer dan 80% van de energiemarkt in Nederland in handen hebben.

Hun lobbyistenclub Energie Nederland (je weet misschien, onder leiding van oud-Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen, die werkelijk iedere regel omtrent lobbywerk aan haar laars lapte) is op dit moment ook uitermate succesvol in het tegenhouden van nieuwe en noodzakelijke wet- en regelgeving die de regulering van bijvoorbeeld wijkcentrales, waarin particulieren hun eigen overtollige zonnestroom aan kwijt kan, toestaat. Want ja, het milieu dienen door de energietransitie te ondersteunen is allemaal heel leuk en aardig, maar er moet natuurlijk geen concurrentie bijkomen, hè.”

En: “Dat zonnepark krijgt SDE subsidie (die wij betalen via energiebelasting) zodat er minimaal 6,5 cent per KWh uit dat zonnepark komt. Als de prijs negatief is blijft dat park gewoon draaien, de overheid vult wel aan”.

Waar wacht de ACM nog op, houdt minister Jetten hen tegen?
Groeten, R.

bronnen:

AVROTROS Radar: eigen interpretatie van Greenchoice van de salderingsregeling
rtl nieuws: Ex-minister was toch politiek betrokken bij energiesector