Zonnestroompanelen in Nederland

duurzaamheid achter de meter

ACM en terugleverkosten

Het is van de zotte dat mensen die zonnepanelen hebben moeten opdraaien voor falende verdienmodellen van energieleveranciers. Het is compleet van de zotte dat sommige energieleveranciers begonnen zijn om zonnepaneelbezitters extra uit te melken als die meer zonnestroom invoeden dan ze zelf aan stroom verbruiken. Energieleveranciers die het uitmelken van zonnepaneelbezitters zien als sanctievrije manier om onbeperkt extra bijverdiensten te genereren, als het ware een bonus op hun toch al aardige verdienmodel. Dat gaat wellicht zelfs de ACM te ver, die logge overheidswaakhond die vanuit een hokje ergens achterin hun kantoorgebouw belangen van consumenten behartigt. De ACM heeft ferm aangekondigd (alweer) ‘onderzoek te gaan doen’ naar de wanpraktijken van sommige energieleveranciers. Je zal maar ‘neggie’ zijn: dit soort creaturen voedt meer supergroene zonnestroom in dan men zelf aan stroom verbruikt. Is ‘neggie’ zijn soms een misdaad die moet worden bestraft met torenhoge boetes (zo veel dat invoeden voor ‘neggies’ per saldo geld kost). Dan maar de stekker uit je zonnepanelen trekken? Kijk, zonnepaneelbezitters worden al jarenlang door de minister van Financiën geportretteerd als belastingontwijkers. Vandaag der dag worden mensen met zonnepanelen ook nog eens weggezet als meedogenloze schurken die onacceptabele actie ondernemen om daadwerkelijk bij te dragen aan het halen van klimaatdoelen. En ‘neggfies’ beroven arme energiebedrijven van hun broodnodige extra inkomsten bovenop de o, zo aardige winsten uit de levering van fossiele energie.

NOS Nieuws: ACM onderzoekt terugleververgoedingen zonnestroom 

Het kan verkeren!

  • In de jaren 2000-2010 waren mensen met zonnepanelen vooral extravagante zonderlingen (welke idioot legt er een matras op het dak?)
  • In de jaren 2010-2020 werden zonnepanelen geaccepteerd doordat er volume-gedreven prijsval optrad, o.a. veroorzaakt door Urgenda – men kocht wegens klimaatbezorgdheid, maar nog steeds accepteerde maar een minderheid van Nederlanders opwekking van eigen zonnestroom (dat kan toch alleen maar in de Sahara!)
  • Na 2020, en vooral na de invasie door Rusland van Oekraïne werden zonnepanelen ineens heel interessant, mainstream en voornamelijk prijsgedreven

En dat hebben we geweten, want nu 25%-30% van de particuliere woningen in ons land zonnepanelen heeft zijn we verdienmodel van energieleveranciers geworden, is er invoedingscongestie en de netwerkbeheerders kijken met rode oogjes van begeerte naar sluwe energieleveranciers die het uitmelken van zonnepaneelbezitters als business case hebben uitgevonden.